Europarlamentara suedeză Abir Al-Sahlani, de origine irakiană, și-a tăiat părul în timpul unui discurs în Parlamentul European.
Aceasta a făcut gestul în semn de solidaritate cu femeile din Iran care protestează după moartea Mahsei Amini, care a murit în custodia Poliției după ce a fost reținută pentru că nu ar fi purtat hijabul în mod corespunzător.
„Până ce Iranul va fi liber, furia nostră va fi mai mare decât a opresorilor noștri. Până ce femeile Iranului vor fi libere, noi voi fi alături de voi”, a spus Al-Sahlani.
„Jin, Jiyan Azadi”, a mai spus ea, un mesaj în limba kurdă care înseamnă „Femeie, Viață, Libertate”. Ulterior, eurodeputata și-a tăiat părul cu o foarfecă, imitând gestul făcut de multe femei iraniene în timpul protestelor.
Actriţe franceze celebre, printre care Juliette Binoche şi Isabelle Huppert, şi-au tăiat şuviţe de păr în semn de protest faţă de moartea Mahsei Amini.
Răspunsul violent al autorităților iraniene a fost criticat vehement de către statele occidentale. Statele Unite s-au declarat „îngrozite” de răspunsul violent al autorităților de la Teheran.
Președintele Joe Biden s-a declarat „profund îngrijorat” de informațiile privind „intensificarea reprimării violente a protestatarilor pașnici”. Acesta a mai spus că protestatarii au solicitări juste și că SUA vor fi în continuare „alături de femeile iraniene” care „inspiră lumea cu curajul lor”.
Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul iranian la Londra, căruia i-a fost transmis că „în loc să dea vina pe actorii externi pentru această situație, (autoritățile iraniene, n. red.) ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor și să asculte îngrijorările poporului”.
Iran Human Rights, o organizație cu sediul în Norvegia, a anunțat că cel puțin 133 de persoane au fost ucise de forțele de securitate până acum. Presa de stat a informat că peste 40 de persoane au murit, inclusiv unii angajați din cadrul forțelor de securitate.
Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani din Kurdistanul iranian, a fost bătută până la moarte de Poliția Moralității pe motiv că ţinuta ei nu respectă întocmai normele islamice în vigoare în Iran.
Decesul ei a declanșat un val de manifestații nemaivăzut în Iran de la înlăturarea șahului de la putere, în 1979. În fața furiei populare, Poliţia iraniană a transmis că „decesul tinerei Mahsa Amini a fost un incident nefericit”. Totuși, oamenii legii susțin că acesteia i s-a făcut rău în timp ce se afla în arest alături de alte femei. Ba, mai mult, comandantul Poliţiei din Teheran, Hossein Rahimi, continuă să spună că Amini nu a fost lovită, iar polițiștii „au făcut totul” pentru a o ţine în viaţă! Tatăl tinerei acuză Poliția de violență fizică și lovituri cauzatoare de moarte. El a declarat că a văzut trupul fiicei sale, iar Amini avea vânătăi la picioare.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat Statele Unite și Israelul că s-ar afla în spatele protestelor care au cuprins țara după moartea unei femei aflate în custodia poliției moravurilor.
În primele sale comentarii publice cu privire la proteste, Khamenei a spus că „revoltele” au fost „proiectate” de inamicii Iranului.
Aceste proteste reprezintă cea mai mare provocare pentru Khamenei din ultimul deceniu. Acesta le-a cerut forțelor de securitate să fie pregătite pentru o posibilă intensificare a manifestațiilor.